19 Mayıs’ta İzmir Gündoğdu Meydanı’nda CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla düzenlenecek mitingin hazırlıkları sırasında yaşanan vinç kazasını takip eden İhlas Haber Ajansı (İHA) ekibi, organize bir saldırının hedefi oldu. Muhabir Ali İhsan Çiftçi ve kameraman Abdurrahman Derici, yaklaşık 15-20 kişilik bir grup tarafından tekmeli, yumruklu linç girişimine maruz kaldı. Yaşananlar, sadece basın özgürlüğüne değil, aynı zamanda kamu güvenliğine de ağır bir darbe vurdu.

VİNÇ KAZASIYLA BAŞLADI, BASINA SALDIRIYA DÖNÜŞTÜ!

Olay saat 14.00 sularında meydana geldi. CHP mitingi için sahne kurulumunun sürdüğü alanda devrilen vinç, bir işçinin yaralanmasına neden oldu. Durumu haberleştirmek için alana giden İHA ekibi, olay yerinde görüntü almak isterken bir anda hedef haline geldi. Kalabalık bir grup, gazetecilerin çekim yapmasını engellemeye çalıştı, ardından tehditler havada uçuştu. Gerilim kısa sürede yerini şiddete bıraktı.

“BU BİR SALDIRI DEĞİL, LİNÇ GİRİŞİMİYDİ”

Muhabir Ali İhsan Çiftçi yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Gazeteci olduğumuzu belirterek olaya yaklaştık. Yaralıya müdahale ediliyordu. Çekim yapmamamız istendi. Ardından yüzüme tokat atıldı ve bir anda 15-20 kişi üzerime çullandı. Bu sıradan bir saldırı değil, açıkça linç girişimiydi.”

Kameraman Abdurrahman Derici de arkadaşına yardım etmek isterken hedef haline geldi:

“Ali İhsan’a yapılan saldırıyı durdurmak istedim. Ancak bu kez ben saldırıya uğradım. Kaçmak istedim ama yakalayıp beni de darp ettiler.”

ZABITA İZLEDİ, POLİS GELİNCE SALDIRGANLAR KAÇTI!

Saldırı sırasında alanda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerinin seyirci kalması tepki çekti. Görgü tanıklarına göre zabıtalar, “Biz polis değiliz, müdahale edemeyiz,” diyerek hiçbir adım atmadı. Polis ekipleri olay yerine ulaştığında saldırganlar dağılırken, bir kişi gözaltına alındı. Diğer saldırganların yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

CHP İL BAŞKANI SESSİZ KALDI!

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun olay sonrası alana gelmesine rağmen saldırıya uğrayan gazetecilere geçmiş olsun dileğinde bulunmadan bölgeden ayrılması, tepkiyle karşılandı. İHA ekibinin yaşadıklarını doğrudan aktardığı Aslanoğlu’nun sessizliği, sorumluluk bilincinden uzak bir yaklaşım olarak değerlendirildi.

GAZETECİLER DARP RAPORU ALDI, ŞİKAYETÇİ OLDU!

Saldırıya uğrayan İHA çalışanları Ali İhsan Çiftçi ve Abdurrahman Derici, darp raporu alarak Alsancak Polis Merkezi’ne gidip saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

FAHRETTİN ALTUN’DAN İZMİR’DE SALDIRIYA UĞRAYAN GAZETECİLERE DESTEK MESAJI

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Altun, “Ana muhalefet partisinin miting hazırlıkları sırasında meydana gelen bir kazayı haberleştirmek için görev yaptıkları sırada birtakım saldırganlar tarafından darbedilen ve yaralanan İhlas Haber Ajansı emekçileri muhabir Ali Hasan Çiftçi ve kameraman Abdurrahman Derici’ye geçmiş olsun temennilerimi iletiyorum, gazetecilerimizin şiddetin hiçbir türüyle muhatap olmadan görevlerini yapabilmesi için İletişim Başkanlığı olarak gerekli imkan ve şartları hazırlama görevimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.” ifadelerine yer verdi.

İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ, İZMİR GAZETECİLER FEDERASYONU VE SİYASİLERDEN SALDIRIYA SERT TEPKİ!

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi yaşananlara sert çıktı:

“İzmir gibi bir şehirde 15-20 kişinin basın mensubuna linç girişiminde bulunması kabul edilemez. Bu cesareti kimden alıyorlar? Sorumlular derhal tespit edilip yargı önüne çıkarılmalı.”

İzmir Gazeteciler Federasyonu Başkanı ve Temizeller Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve usta gazeteci Ahmet Tübcel ise olayın ardından çok sert konuştu:

“Gazetecilere kalkan eller kırılsın! Bu alçakça saldırıyı nefretle kınıyorum. Basını susturamazsınız, gerçeklerin üstünü örtemezsiniz!” Basına saldırı, demokrasiye saldırıdır! Kim olursa olsun, gazeteciyi susturmaya çalışan karanlık eller yargı önünde hesap vermelidir” dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“Basın mensuplarımıza yönelik bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyorum. Görevini yapan gazetecilere uzanan ellerin kırılması gerekir.”

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, olayla ilgili yaptığı açıklamada, CHP İzmir İl Başkanlığı’nın sessizliğini eleştirdi. Saygılı, “Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda CHP’nin mitingi için kurulan sahnede vinç devriliyor, bir vatandaş yaralanıyor. Olayı takip etmek isteyen gazeteciler ise vinçle değil, sistemli bir şiddetle karşılaşıyor. Ve sonra? Ne kazaya dair bir sorumluluk, ne basına yönelik saldırıya dair bir açıklama, ne bir özür,” dedi.