Emin Küçük
Köşe Yazarı
Emin Küçük
 

SUBLİMİNAL...

Son yıllarda kullanımına sıkça rastladığımız bu kelimenin anlamı bilinçaltı mesaj vermektir. Bazı yöntemlerle insanlara iletmek istediğiniz mesajları verme biçimidir. Bizde de zaman zaman topluma subliminal mesajlar veriliyor. Son günlerde televizyonlarda tekrarlanan Tarım Kredi kooperatif marketleri de 40 a yakın üründe indirimler yapılacağı haberleri tam bir subliminal mesaj oluşturma tekniği idi. İnsanlar bu haberlerle sanki birçok malda büyük indirimler olacak ve bu sayede dar gelirli vatandaşlarımız da bir nebze olsun ferahlayacaktı beklentisine girdi haliyle. Öyle ki piyasadaki diğer zincir marketlerde bu indirimlere uyacak ve fiyatlar düşecekti. Mesaj buydu, şimdi gelelim gerçeklere, Şahsım olarak emekli olduğum için boş zamanım çok olduğundan kendimi piyasa fiyatları kontrol eden fahri kontrolör olarak atadım. Bu görev çerçevesinde televizyonlarda indirim haberlerini duyduğum andan itibaren Tarım Kredi Marketler ile diğer zincir marketlerdeki fiyatları kontrol etmeye başladım. İndirimlerin başlayacağı tarih olarak ilan edilen 15 Ağustos Pazartesi günü soluğu Tarım kredi markette aldım. Gördüğüm manzara tam tahmin ettiğim gibi idi. Genellikle 50 yaşın üzerindeki vatandaşlar indirimli sandıkları bulgur makarna yağ gibi ürünlerle kasada sıraya girmişlerdi. Bir market görevlisi yoğurtta büyük kampanya gel vatandaş gel diye bas bas bağırıyor, markette bulunan kadın müşterilere hitabende, indirimli yoğurt al teyzem akşama cacık yaparsın diye de yemek tarifi veriyordu. Zaten küçük olan markette yaptığım kısa bir tur sonucunda fiyatların yoğurt ve peynir dışında birkaç gün öncesinin aynısı olduğunu ve indirimin birkaç mal dışında henüz yapılmadığını gördüm. Çaresizce şeker soran yaşlı bir müşteriye görevlinin verdiği cevap belki haftaya gelir şeklinde olunca tahminlerimin doğru çıktığını üzülerek gördüm. Bu arada %30 indirim yapılacağı duyurulan et ürünlerinden de o an itibari ile markette bir gram numunelik bile olmadığını ifade edeyim. Yani şunu söylemek isterim bu tür haberlerle, mesajlarla toplumu yönlendirmek isteyenler büyük yanılgı içinde. Piyasa da fiyatlar bu şekilde düşmez. Ekonominin basit bir kuralını bilmek yeter. Önce üretim artacak ve tabii ki dar ve sabit gelirlilerin satın alma güçleri artacak ki alışveriş yapabilsin. Eh üretimi arttırmak içinde girdi maliyetlerini düşürmek lazım. Yani her şey birbiriyle bağlantılı. Güzel bir şarkı vardır: "Aşkımla oynama kumar değildir "Bende diyorum ki hiç olmasa bu tür haberlerle vatandaşın duygularıyla oynamayın. İnanın bana çok kötü ters teper, çünkü "Gerçeklerin bir gün ortaya çıkma gibi bir huyu vardır" Bilmem anlatabildim mi?                                                 Emin KÜÇÜK
Ekleme Tarihi: 16 Ağustos 2022 - Salı

SUBLİMİNAL...

Son yıllarda kullanımına sıkça rastladığımız bu kelimenin anlamı bilinçaltı mesaj vermektir.

Bazı yöntemlerle insanlara iletmek istediğiniz mesajları verme biçimidir.

Bizde de zaman zaman topluma subliminal mesajlar veriliyor. Son günlerde televizyonlarda tekrarlanan Tarım Kredi kooperatif marketleri de 40 a yakın üründe indirimler yapılacağı haberleri tam bir subliminal mesaj oluşturma tekniği idi. İnsanlar bu haberlerle sanki birçok malda büyük indirimler olacak ve bu sayede dar gelirli vatandaşlarımız da bir nebze olsun ferahlayacaktı beklentisine girdi haliyle. Öyle ki piyasadaki diğer zincir marketlerde bu indirimlere uyacak ve fiyatlar düşecekti. Mesaj buydu, şimdi gelelim gerçeklere, Şahsım olarak emekli olduğum için boş zamanım çok olduğundan kendimi piyasa fiyatları kontrol eden fahri kontrolör olarak atadım. Bu görev çerçevesinde televizyonlarda indirim haberlerini duyduğum andan itibaren Tarım Kredi Marketler ile diğer zincir marketlerdeki fiyatları kontrol etmeye başladım. İndirimlerin başlayacağı tarih olarak ilan edilen 15 Ağustos Pazartesi günü soluğu Tarım kredi markette aldım. Gördüğüm manzara tam tahmin ettiğim gibi idi. Genellikle 50 yaşın üzerindeki vatandaşlar indirimli sandıkları bulgur makarna yağ gibi ürünlerle kasada sıraya girmişlerdi. Bir market görevlisi yoğurtta büyük kampanya gel vatandaş gel diye bas bas bağırıyor, markette bulunan kadın müşterilere hitabende, indirimli yoğurt al teyzem akşama cacık yaparsın diye de yemek tarifi veriyordu. Zaten küçük olan markette yaptığım kısa bir tur sonucunda fiyatların yoğurt ve peynir dışında birkaç gün öncesinin aynısı olduğunu ve indirimin birkaç mal dışında henüz yapılmadığını gördüm. Çaresizce şeker soran yaşlı bir müşteriye görevlinin verdiği cevap belki haftaya gelir şeklinde olunca tahminlerimin doğru çıktığını üzülerek gördüm. Bu arada %30 indirim yapılacağı duyurulan et ürünlerinden de o an itibari ile markette bir gram numunelik bile olmadığını ifade edeyim.

Yani şunu söylemek isterim bu tür haberlerle, mesajlarla toplumu yönlendirmek isteyenler büyük yanılgı içinde. Piyasa da fiyatlar bu şekilde düşmez. Ekonominin basit bir kuralını bilmek yeter. Önce üretim artacak ve tabii ki dar ve sabit gelirlilerin satın alma güçleri artacak ki alışveriş yapabilsin. Eh üretimi arttırmak içinde girdi maliyetlerini düşürmek lazım. Yani her şey birbiriyle bağlantılı.

Güzel bir şarkı vardır:

"Aşkımla oynama kumar değildir "Bende diyorum ki hiç olmasa bu tür haberlerle vatandaşın duygularıyla oynamayın. İnanın bana çok kötü ters teper, çünkü "Gerçeklerin bir gün ortaya çıkma gibi bir huyu vardır"

Bilmem anlatabildim mi?

 

                                              Emin KÜÇÜK

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve temizellergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.