Emin Küçük
Köşe Yazarı
Emin Küçük
 

YİĞİT MUHTAÇ OLMUŞ KURU SOĞANA…

Halk Şairlerinden Mahsuni Şerif'in insanlarımızın yoksulluğunu dillendiren çok meşhur bir deyişi vardır. Bu şairin en can alıcı dörtlüğü: "Yoksulun sırtından doyan doyana Bunu Gören Yürek nasıl dayana’’ YİĞİT MUHTAÇ OLMUŞ KURU SOĞANA Bilmem Söylesem mi Söylemesem mi" Çoğumuz, dörtlükte geçen yiğidin kuru soğana muhtaç edilmesini ,bir benzetme olarak tanımlarız. Bir yiğit(bir kimse) en ucuz olması gereken soğana bile muhtaç hale getirilmişse varın gerisini siz düşününün, anlamını alırız. Yani şiirdeki mısraı kuvvetli bir benzetme olarak düşünürüz kabul ederiz. Sonuç olarak en fakir ve en yoksul insanın da ihtiyacı olduğunda bir baş soğan olsun alabileceğini zannederiz. Âmâ emin olun öyle değildir. Tanık olduğum ve çok etkilendiğim bir olay beni bu satırları yazmaya itti. Dün evime yakın bir manavdan alışveriş yapıyordum. Alışverişimi yapıp tam manavdan çıkacağım sırada 60 yaşlarında başörtülü bir kadın sıkılarak manava soğanın kaç lira olduğunu sordu. Manav 19.90 tl deyince, kadın 1 baş alsam kaç lira olur deyince manav 2 TL. Dedi. Kadıncağız peki deyip almadan çıktı. Demek ki cebinde 2 TL. Bile yoktu. Bir an içim cız etti. Hemen 1 kg. Soğan alayım yetişip vereyim diye düşündüm ama rencide ederim korkusu ile yapamadım. Sonra düşündüm biz ne ara böyle hale geldik diye. Yiğidi kuru soğana muhtaç edenler kimlerdir? Bunda fert olarak bizlerinde sorumluluğu yok mu? Hani hep deriz ya "Komşusu açken, tok yatan bizden değildir “etrafınıza bir bakın aç ve muhtaç insan dolu. Hal böyleyken bir tarım ülkesi olan Türkiye'de 1 kg. Soğanın 20 Tl.ye dayanmasının izahı nedir? Sadece soğan mı yoksulun, varsılın baş gıdaları patates, domates, biber ve daha nice tarım ürünü günden güne akıl almaz şekilde fiyat artışına maruz kalıyor. Hemen maliyet artışı, mazot, gübre, ilaç fiyatlarının yüksekliği falan denecek. Tabiiiki bunlarda etkili ama bence çiftçilerin üretimden bir şekilde vazgeçmesi en büyük etken. Üretim olmayınca piyasaya yeterli mal verilemiyor ve fiyatlar artıyor. Ne yapıp edip çiftçilerin üretime teşvik edilmesi desteklenmesi ve üretim planlaması lazım. Ülkenin bu feci durumdan bir an önce kurtulması gerekli. Yoksa yakın zamanda bazı malları paranız olsa bile bulamayacaksınız. Benden söylemesi…. Sağlıkla kalın.
Ekleme Tarihi: 08 Mart 2023 - Çarşamba

YİĞİT MUHTAÇ OLMUŞ KURU SOĞANA…

Halk Şairlerinden Mahsuni Şerif'in insanlarımızın yoksulluğunu dillendiren çok meşhur bir deyişi vardır. Bu şairin en can alıcı dörtlüğü:

"Yoksulun sırtından doyan doyana

Bunu Gören Yürek nasıl dayana’’

YİĞİT MUHTAÇ OLMUŞ KURU SOĞANA

Bilmem Söylesem mi Söylemesem mi"

Çoğumuz, dörtlükte geçen yiğidin kuru soğana muhtaç edilmesini ,bir benzetme olarak tanımlarız.

Bir yiğit(bir kimse) en ucuz olması gereken soğana bile muhtaç hale getirilmişse varın gerisini siz düşününün, anlamını alırız. Yani şiirdeki mısraı kuvvetli bir benzetme olarak düşünürüz kabul ederiz.

Sonuç olarak en fakir ve en yoksul insanın da ihtiyacı olduğunda bir baş soğan olsun alabileceğini zannederiz. Âmâ emin olun öyle değildir. Tanık olduğum ve çok etkilendiğim bir olay beni bu satırları yazmaya itti.

Dün evime yakın bir manavdan alışveriş yapıyordum.

Alışverişimi yapıp tam manavdan çıkacağım sırada 60 yaşlarında başörtülü bir kadın sıkılarak manava soğanın kaç lira olduğunu sordu. Manav 19.90 tl deyince, kadın 1 baş alsam kaç lira olur deyince manav 2 TL. Dedi. Kadıncağız peki deyip almadan çıktı. Demek ki cebinde 2 TL. Bile yoktu. Bir an içim cız etti. Hemen 1 kg. Soğan alayım yetişip vereyim diye düşündüm ama rencide ederim korkusu ile yapamadım.

Sonra düşündüm biz ne ara böyle hale geldik diye. Yiğidi kuru soğana muhtaç edenler kimlerdir? Bunda fert olarak bizlerinde sorumluluğu yok mu? Hani hep deriz ya "Komşusu açken, tok yatan bizden değildir “etrafınıza bir bakın aç ve muhtaç insan dolu. Hal böyleyken bir tarım ülkesi olan Türkiye'de 1 kg. Soğanın 20 Tl.ye dayanmasının izahı nedir? Sadece soğan mı yoksulun, varsılın baş gıdaları patates, domates, biber ve daha nice tarım ürünü günden güne akıl almaz şekilde fiyat artışına maruz kalıyor. Hemen maliyet artışı, mazot, gübre, ilaç fiyatlarının yüksekliği falan denecek. Tabiiiki bunlarda etkili ama bence çiftçilerin üretimden bir şekilde vazgeçmesi en büyük etken. Üretim olmayınca piyasaya yeterli mal verilemiyor ve fiyatlar artıyor. Ne yapıp edip çiftçilerin üretime teşvik edilmesi desteklenmesi ve üretim planlaması lazım.

Ülkenin bu feci durumdan bir an önce kurtulması gerekli.

Yoksa yakın zamanda bazı malları paranız olsa bile bulamayacaksınız.

Benden söylemesi….

Sağlıkla kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve temizellergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet dini chat elektronik sigara cinsel sohbet çanakkale psikolog oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı