Emin Küçük
Köşe Yazarı
Emin Küçük
 

GEÇTİ BOR'UN PAZARI MI?

Dün bir arkadaşımdan aldığım Bor konulu bir Whatsapp mesajını okuyunca resmen şok oldum. Mesajda yer alan bazı bilgileri daha öncede duymuştum ama konunun bu kadar önemli ve ülkemiz için ne kadar vahim olduğunu tüm çıplaklığı ile anladım. Bu yüzden bu konu ile ilgili bazı hususları sizlerle paylaşmak istedim. Bizzat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının verdiği rakama göre ülkemiz 2021 yılında 2,5 milyon ton bor madeni ihraç edip karşılığında 1 milyar dolar gelir elde etmiş. Hammadde olarak tonunu 384 dolardan sattığımız bor madeninden işlendiğinde, lazer teknolojisinde kullanılan kristalin bor, askeri alanda kullanılan amorf bor, bor triklorür, sodyum bor hidrür, lityum gibi tam 175 çeşit ürün elde ediliyor. Bor madeninden elde edilen ürünler ürünler, uzay teknolojisi, silah sanayii,enerji üretimi ve depolanması gibi alanlarda stratejik öneme sahip. Tabii bizim bor hammaddesini işleyecek yeterli teknolojiye sahip tesislerimiz olmadığından bu ürünleri büyük paralarla yurtdışından ithal ediyoruz. Dünya bor rezervlerinin %72 sine sahip ülkemizde tam 500 yıllık rezerv var. Şimdi sıkı durun eğer biz çıkardığımız bu bor madenini hammadde olarak değilde, kuracağımız tesislerde elde edeceğimiz uç ürünler olarak ihraç etseydik  Yıllık kazancımız 6 trilyon 250 milyar dolar olacaktı.Evet yanlış okumadınız. Bu işi iyi bilen uzmanların hesabı bu. Ülkemizin toplam dış borcunun 450 milyar dolar olduğunu ve Gayri Safi Milli Hasılasınında 700 milyar dolar civarında olduğunu düşünecek olursak olayın büyüklüğünü ve ülkemiz açısından önemini daha iyi anlarız sanırım. Böyle bir devasa gelir ile  Ülkemizin bir çok sorunu kökten çözülmüş olur. Dünyanın en müreffeh ülkeleri arasında yerimizi alırız. Ben burada komplo teorilerine girmek istemiyorum. Muhakkak ki ülkemizi yönetenlerinde en az bizler kadar bu konuda hassas ve duyarlı olduğuna eminim. Kim elindeki bu kadar değerli  ve stratejik bir ürünü heba etmek ister ki. Bildiğim kadarı ile ülkemizde bor madenini çıkarma ve işleme yetkisine sahip MTA ve Etibank var. Bir ara yazılı ve görsel basında takip ettiğim kadarı ile özelleştirilmeleri söz konusu idi. Ama sonradan bu konudaki haberler kesildi.Umarım bu düşünceden vazgeçilmiştir. Ben böyle bir hata yapılacağına kesinlikle inanmıyorum. Çünkü bu kadar stratejik öneme sahip çok değerli madenleri çıkarma ve işleme yetkisi devlete ait olmalı.Tabiiki maden işleme tesislerinin kurulumu için teknoloji transferi amacı ile yabancı şirketlerle çalışılabilir. Ama bu konu tamamen devletin kontrolünde olmalı. İnşallah elimizdeki bu altın fırsatı heba etmeyiz. Yoksa hata yapıldığında"Geçti Borun Pazarı"dersek çok yazık olur. Sağlık ve mutlulukla kalın.
Ekleme Tarihi: 29 Ocak 2022 - Cumartesi

GEÇTİ BOR'UN PAZARI MI?

Dün bir arkadaşımdan aldığım Bor konulu bir Whatsapp mesajını okuyunca resmen şok oldum. Mesajda yer alan bazı bilgileri daha öncede duymuştum ama konunun bu kadar önemli ve ülkemiz için ne kadar vahim olduğunu tüm çıplaklığı ile anladım. Bu yüzden bu konu ile ilgili bazı hususları sizlerle paylaşmak istedim.
Bizzat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının verdiği rakama göre ülkemiz 2021 yılında 2,5 milyon ton bor madeni ihraç edip karşılığında 1 milyar dolar gelir elde etmiş. Hammadde olarak tonunu 384 dolardan sattığımız bor madeninden
işlendiğinde, lazer teknolojisinde kullanılan kristalin bor, askeri alanda kullanılan amorf bor, bor triklorür, sodyum bor hidrür, lityum gibi tam 175 çeşit ürün elde ediliyor. Bor madeninden elde edilen ürünler ürünler, uzay teknolojisi, silah sanayii,enerji üretimi ve depolanması gibi alanlarda stratejik öneme sahip.
Tabii bizim bor hammaddesini işleyecek yeterli teknolojiye sahip tesislerimiz olmadığından bu ürünleri büyük paralarla yurtdışından ithal ediyoruz.
Dünya bor rezervlerinin %72 sine sahip ülkemizde tam 500 yıllık rezerv var.
Şimdi sıkı durun eğer biz çıkardığımız bu bor madenini hammadde olarak değilde, kuracağımız tesislerde elde edeceğimiz uç ürünler olarak ihraç etseydik 
Yıllık kazancımız 6 trilyon 250 milyar dolar olacaktı.Evet yanlış okumadınız. Bu işi iyi bilen uzmanların hesabı bu.
Ülkemizin toplam dış borcunun 450 milyar dolar olduğunu ve Gayri Safi Milli Hasılasınında 700 milyar dolar civarında olduğunu düşünecek olursak olayın büyüklüğünü ve ülkemiz açısından önemini daha iyi anlarız sanırım. Böyle bir devasa gelir ile  Ülkemizin bir çok sorunu kökten çözülmüş olur. Dünyanın en müreffeh ülkeleri arasında yerimizi alırız.
Ben burada komplo teorilerine girmek istemiyorum.
Muhakkak ki ülkemizi yönetenlerinde en az bizler kadar bu konuda hassas ve duyarlı olduğuna eminim. Kim elindeki bu kadar değerli  ve stratejik bir ürünü heba etmek ister ki. Bildiğim kadarı ile ülkemizde bor madenini çıkarma ve işleme yetkisine sahip MTA ve Etibank var. Bir ara yazılı ve görsel basında takip ettiğim kadarı ile özelleştirilmeleri söz konusu idi. Ama sonradan bu konudaki haberler kesildi.Umarım bu düşünceden vazgeçilmiştir.
Ben böyle bir hata yapılacağına kesinlikle inanmıyorum. Çünkü bu kadar stratejik öneme sahip çok değerli madenleri çıkarma ve işleme yetkisi devlete ait olmalı.Tabiiki maden işleme tesislerinin kurulumu için teknoloji transferi amacı ile yabancı şirketlerle çalışılabilir. Ama bu konu tamamen devletin kontrolünde olmalı. İnşallah elimizdeki bu altın fırsatı heba etmeyiz. Yoksa hata yapıldığında"Geçti Borun Pazarı"dersek çok yazık olur.

Sağlık ve mutlulukla kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve temizellergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.