Murad İDİKURT
Köşe Yazarı
Murad İDİKURT
 

NEDEN DEMOKRAT PARTİ İLE OLMASIN?

Uzun zamandır yazayım diyorum da, bir türlü başlayamadım. Kaldı ki başlasak da yazdığımızın bir önemi kalmamaya başlıyor. Neden mi? Yahu dünyada gündemin bu kadar hızlı değiştiği ikinci bir ülke var mı? Bence yok, tam bir konuyu tartışıyoruz, ertesi gün gündem değişiyor. Neyse, konumuza gelelim. Muhalefet çıkmazda. Kastettiğim muhalefet, CHP listelerinden seçime giren 4 parti. Grup kurma fikirleri tartışılıyor fakat daha önemlisi partilerin birleşmesi. Birleşme şart. Nedeni nasılı ayrı konu ama birleşmeden olmaz. Saadet Partisi hep var olur, olur olmasına da yüzde kaçla? Aynı şekilde Demokrat Parti de. Buradaki en büyük risk Deva ve Gelecek Partilerinde. Neden mi? Yeni parti olmaları ve gelenek oluşturmanın uzun yıllar sürmesi. Uzun uzadıya yazmak isterim fakat Demokrat Parti çatısı altında birleşme fikrini tartışmak hiç fena olmayacak. Muhalefetin şu anda marka değeri olan bir partinin çatısı altında birleşmesine ihtiyacı var. Yeni bir parti fikri koca bir belirsizlik çünkü. Marka değeri de ancak 50 ve 70 yıllık siyasi hareketler olan Saadet Partisi ve Demokrat Parti logolarında var olduğuna göre? Geriye seçim yapmak kalıyor. Amaç iktidar olmaksa bu yalnızca bir merkez-sağ parti ile mümkün olduğundan Saadet Partisini de elememiz kaçınılmaz. Çünkü doğruluğu-yanlışlığı bir yana milli görüş ideolojisinin ulaşabileceği kitle sınırlı. Geriye bir tek Demokrat Parti kalıyor. O da kara kaşına kara gözüne değil birilerinin. Olay Demokrat Parti kadroları falan da değil zaten. Kırat’a karşı toplumda olumlu bir algının var olması. Yani bu kişilerden bağımsız bir şey. Eğer amaç merkez-sağda var olmaksa, daha ne bekleniyor ki? Eğer bu gerçekleşmezse dahi çıkıp mantıklı bir açıklama ile bu ihtimalin tartışılması gerekmiyor mu? Bence hak ediyor. Birleşme olmazsa partiler toplumda karşılık bulmakta zorlanacak. Kişisel hesapları bir kenara bırakıp varoluş kavgasının doğru verilmesi lazım. Ortak grup en fazla gelecek seçime kadar götürür. Ya sonra?
Ekleme Tarihi: 19 Haziran 2023 - Pazartesi

NEDEN DEMOKRAT PARTİ İLE OLMASIN?

Uzun zamandır yazayım diyorum da, bir türlü başlayamadım. Kaldı ki başlasak da yazdığımızın bir önemi kalmamaya başlıyor.

Neden mi? Yahu dünyada gündemin bu kadar hızlı değiştiği ikinci bir ülke var mı?

Bence yok, tam bir konuyu tartışıyoruz, ertesi gün gündem değişiyor.

Neyse, konumuza gelelim.

Muhalefet çıkmazda.

Kastettiğim muhalefet, CHP listelerinden seçime giren 4 parti.

Grup kurma fikirleri tartışılıyor fakat daha önemlisi partilerin birleşmesi. Birleşme şart. Nedeni nasılı ayrı konu ama birleşmeden olmaz.

Saadet Partisi hep var olur, olur olmasına da yüzde kaçla? Aynı şekilde Demokrat Parti de.

Buradaki en büyük risk Deva ve Gelecek Partilerinde. Neden mi? Yeni parti olmaları ve gelenek oluşturmanın uzun yıllar sürmesi.

Uzun uzadıya yazmak isterim fakat Demokrat Parti çatısı altında birleşme fikrini tartışmak hiç fena olmayacak.

Muhalefetin şu anda marka değeri olan bir partinin çatısı altında birleşmesine ihtiyacı var. Yeni bir parti fikri koca bir belirsizlik çünkü. Marka değeri de ancak 50 ve 70 yıllık siyasi hareketler olan Saadet Partisi ve Demokrat Parti logolarında var olduğuna göre? Geriye seçim yapmak kalıyor.

Amaç iktidar olmaksa bu yalnızca bir merkez-sağ parti ile mümkün olduğundan Saadet Partisini de elememiz kaçınılmaz. Çünkü doğruluğu-yanlışlığı bir yana milli görüş ideolojisinin ulaşabileceği kitle sınırlı. Geriye bir tek Demokrat Parti kalıyor. O da kara kaşına kara gözüne değil birilerinin.

Olay Demokrat Parti kadroları falan da değil zaten. Kırat’a karşı toplumda olumlu bir algının var olması. Yani bu kişilerden bağımsız bir şey. Eğer amaç merkez-sağda var olmaksa, daha ne bekleniyor ki? Eğer bu gerçekleşmezse dahi çıkıp mantıklı bir açıklama ile bu ihtimalin tartışılması gerekmiyor mu? Bence hak ediyor.

Birleşme olmazsa partiler toplumda karşılık bulmakta zorlanacak. Kişisel hesapları bir kenara bırakıp varoluş kavgasının doğru verilmesi lazım. Ortak grup en fazla gelecek seçime kadar götürür. Ya sonra?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve temizellergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.